Hvor mange gange har man ikke haft dårlig samvittighed over at rengøringen af ovnen ikke bliver gjort?, at der er små børnefingre over hele stålkøleskabslågen? eller at emhætten er fedtet og beskidt?. Vi har vist alle prøvet at slække lidt på vedligeholdelsen af vores hvidevarer. Når man skal vælge hvidevarer, er det derfor en god ide, foruden det rent funktions- og udseendesmæssige, at skele lidt til hvad de enkelte modeller kræver af rengøring og vedligeholdelse.

De råd og tips som er beskrevet her skal kun bruges som en generel information. Det er vigtigt at følge den brugsvejledning, der følger med til til de enkelte produkter.

Generelt om stål og aluminium:

Når man rengører hvidevarer med stål- eller aluminiums fronter er der generelt følgende forholdsregler man skal tage:

Stål: Der findes en række specielt udviklede rengøringsmidler til rustfri ståloverflader. Hvis man rengør stålet med almindelige rengøringsmidler skal man undgå:

  • Rengøringsmidler der indeholder klorin, syre eller soda.
  • Skurende rengøringsmidler, som skurepulver eller flydende skuremiddel.
  • Rengøringssvampe med skurende effekt, som f.eks. grydesvampe.

Aluminium: Er i højere grad end stål modtagelig over for skæremærker og ridser. Der er risiko for misfarvning, hvis skidt og snavs får lov til at sidde på overfladen. Derfor bør snavs fjernes straks. Undgå at bruge:

  • Rengøringsmidler der indeholder klorin, syre eller soda.
  • Skurende rengøringsmidler, som skurepulver eller flydende skuremiddel.
  • Rengøringssvampe med skurende effekt, som f.eks. grydesvampe.
  • Specielle midler der er beregnet til rengøring af stål.
  • Kalkfjerner og ovnrens.

Der arbejdes hele tiden på at gøre rengøringen af især hvidevarer i rustfrit stål lettere. Både Miele og Electrolux med produkterne AEG, Voss og Electrolux har introduceret en overfladebelægning, der er påført deres indbygningshvidevarer i stål. Belægningen sikrer, at problemer med fedtede fingre og snavs hører fortiden til. Rengøringen foretages nemt med en fugtig klud og efterlader ståloverfladen ensartet og ren. Der er ingen tvivl om at vi de kommende år vil se flere producenter introducere lignende løsninger til deres stålhvidevarer. Kunsten bliver bare at sikre sig, at stålet bevarer sin glød og overflade, selvom det påføres en beskyttelsesbelægning. Hvis overfladen afviger meget fra den normale ståloverflade, vil mange nok købe almindelige stål hvidevarer og leve med den lidt mere besværlige rengøring.