Bordplader i terrazzo er faktisk ikke en ny opfindelse. I gamle dage var det selvfølgelig mest træbordplader, man anvendte, men en del køkkener var også udstyret med terrazzobordplader ved komfuret. I slutningen af 1990erne fik terrazzoen en renæssance – først som bordplade med istøbt vask til badeværelser, og siden også som køkkenbordplade. I starten tilbød flere firmaer istøbte køkkenvaske i terrazzo, men disse er siden udgået af sortimentet til køkkenet, idet vaskene ikke kunne holde til den syrebelastning, som en køkkenvask dagligt er udsat for.

Terrazzobordplader har de samme egenskaber som betonbordplader. Vigtigst er det her at fortælle, at Produktet ikke er syrefast. For uddybning se venligst afsnittet om betonbordplader.

Terrazzo består af marmorskærver, cement og vand. Når terrazzo bruges til bordplader, armeres pladen med stål, for at man ikke risikerer, at pladen knækker. Rent farvemæssigt er der et utal af muligheder, idet cementen kan fås i flere forskellige farver, og de forskellige farver marmorskærver kan kombineres på utallige måder. Der findes i dag flere varianter af den klassiske Terrazzobordplade. Således fremstilles bordplader, hvor marmorskærverne er erstattet af enten flintesten eller glasskærver. Disse giver et nyt og anderledes udtryk, som hver især giver andre farve- og kombinationsmuligheder end den traditionelle Terrazzo bordplade.

Ligesom med beton skal man kigge sig godt for, hvis man ønsker at kombinere Terrazzo med andre bordpladematerialer. Terrazzoens robuste og særlige look gør, at det også her vil være mest hensigtsmæssig at vælge en træbordplade. Terrazzobordpladens typisk lidt urolige spil med farverne matches meget godt af træets rolige og varme overflade. Billedet af et stort landkøkken med en flot træbordplade og en terrazzobordplade omkring kogepladen er her særdeles nærliggende.

Bagkantmuligheder:

  • Løs bagkantliste i terrazzo, oftest i form af en skureliste. Er en fleksibel løsning, idet listen først monteres, når bordpladen er monteret. Det giver den fordel, at listen kan dække over et eventuelt mellemrum imellem væg og bordplader pga. skævheder i rummet. Har dog den ulempe, at man får en overgang mellem bordplade og liste, som kan være en rigtig skidtsamler. Endvidere er man nødt til at samle terrazzolisten for hver 100 cm., da længere lister vil have en tendens til at knække, inden man når at montere dem.
  • Fast hulkehl i terrazzo er, alt afhængig af leverandøren, enten støbt sammen med bordpladen eller limet bagpå pladen, så den virker som en integreret del af bordpladen. Dette er en fordel mht. rengøring og vedligeholdelse, men er samtidig en mindre fleksibel løsning end den løse terrazzoliste. Dette skyldes, at bordpladen skal passe bedre til væggen, så man ikke får for store mellemrum mellem bagkantlisten og væggen, som skal fuges op.

Her er det ligeledes værd at nævne at en stor del af de bordplader, der sælges i forbindelse med et køkken, monteres helt uden brug af bagkantløsninger. Man vælger simpelthen at nøjes med at fuge mod væggen. Valget af denne løsning er steget i takt med, at det er blevet moderne med rene linier i køkkenindretningen, og at bordpladen ikke skal brydes af et forstyrrende element op mod væggen.

Fordele:Ulemper:
Robust Tåler varme Naturprodukt, ikke 2 plader er ens Vask kan planmonteres Ikke syrefast En del vedligeholdelse (skal mættes) Dårlige samlinger Begrænsninger i længden. Som regel 300 cm Svært at kombinere med andre bordpladematerialer