Wenge fra Kvänum

Hvad gør man når alle andre vælger et hvidt køkken med en sort bordplade? En nærliggende tanke kunne være at vælge et sort køkken med en hvid bordplade. Ideen med at vende tingene på hovedet er måske en medvirkende årsag til, at de sorte køkkener er vendt tilbage i folks bevidsthed. Sort til køkkenlåger og bordplader har ellers været ude i kulden i de danske køkkener siden halvfjerdserne, hvor Friis og Moltke havde stor succes med deres huse, der var født med sorte vinduer, døre og gerechter, og hvor laboratoriebejdsede bordplader og til dels sorte køkkener var det store hit. Men nu er sorte køkkener tilbage og det endda i stor stil. Næst efter de obligatoriske hvide køkkener er sort det, der efterspørges mest rundt omkring hos køkkenfirmaerne.

I en tid hvor design og funktionalitet gerne skulle gå op i en højere enhed, er det sorte køkken blevet et redskab som køkkenkonsulenter og indretningsarkitekter bruger flittigt. Gerne kombineret med en anden basal farve – hvid og dertil krydret med effekter i pang farver som et par røde barstole, grønne lamper eller orange overskabe. Sådan skaber man et afbalanceret rum med masser af elegance. Et rum, der modsat tidligere tiders små lukkede køkkener, i dag er af en sådan størrelse, at det sagtens kan bære det ellers lidt tunge og dominerende sorte look. Og som falder perfekt i tråd med forbrugernes ønsker til et stilrent og minimalistisk køkken, hvor der samtidig gerne må signaleres lidt anderledes og innovative tanker.

Mat sort mdf fra Køkkensnedkeren

Man skal være klar over, at et sort køkken uværligt vil teste tålmodigheden hos selv folk med stor trang til rengøring. Køkkenet kræver simpelthen en større indsats end eksempelvis et lyst køkken. Men med det in mente er der nu ingen grund til at fravælge et sort køkken. For hvis man kan acceptere at køkkenet bliver brugt, og dette ses tydeligere når lågerne er sorte, vil man få et elegant køkken, der giver masser af karakter og maskulinitet til rummet.

Lige nu har enhver køkkenproducent op til flere sorte varianter at vælge imellem i programmet. Først kom de malede køkkener både i mat og højglans suppleret med tilsvarende låger i folie. Siden er viften udvidet til at omfatte låger i både sortbejdset MDF, helt mørke træsorter som wenge og sidst med den hotte sortbejdsede eg, som har fået stor succes på relativ kort tid. Udviklingen ligger ikke stille med enkelte producenter, der varierer med en sortbejdset ask, og det allernyeste er låger i røget ask. En træsort som et stykke tid har kunnet fås som bordplade men som nu ligeledes laves til køkkenlåger.

Som en hjælp til at vælge hvilket sort køkken der er det helt rigtige, følger her en oversigt over fordele og ulemper ved de forskellige sorte køkkenlåger på markedet:

Sort højglans fra HTH

Mat sort: Er oftest udført i mdf plade, der er malet med mat sort maling.Generelt skal man være varsom med ensfarvede sorte flader, hvilket også er tilfældet med denne låge. Lågen er forholdsvis sart da fedtpletter og ridser vil være særdeles synlige. Ridser vil kunne forsøges repareret med reparationslak. Hvis lågen er betrukket med sort folie kan den ikke repareres. Æstetisk vil det matte look give dig et stilfuldt køkken med det møbelpræg som er så efterspurgt i disse år.

Sort højglans : Typisk udført i malet Mdf plade men findes også i ennoget billigere udgave i folie. Køkkener i sort højglans er et populært valg, som fremtræder med en elegant spejlende effekt som giver dybde til køkkenet. Samme spejleffekt er desværre medvirkende til at at snavs og fedtede fingre ses meget tydeligt. Så husk polerkluden hvis i vælger et køkken i sort højglans. Den blanke overflade er særdeles vanskellig at reparere på, derfor vil dybe ridser kræve en omlakering eller en hel ny låge.

Kvänum køkken i røget eg

Sort MDF : Består af en sort gennemfarvet mdf plade, der typisk er lakeret med en matlak. Ses dog i nogle tilfælde med en olieret overflade. Forener et nyskabende frækt look med et stænk af rå elegance. Låger i Sort mdf er ikke synderlig udbredt i køkkenbranchen, hvilket skyldes at de fleste producenter har valgt at satse på sortbejdsede finer låger i eg i stedet. Den let nistrede overflade gør at snavs og fedtede fingre ikke ses så tydeligt som på de malede/foliebelagte flader. Samtidig vil ridser være svære at få øje på da lågen som førnævnt er gennemfarvet. Sort mdf har en lidt kedelig tendens til at falme med lyset, hvilket betyder at det der fra starten er et sort køkken vil udvikle sig over i det grafitsorte efterhånden som lågerne får patina. Hvis køkkenet er olieret vil man kunne imødegå det lidt trætte falmede look ved at give lågerne en oliering.

Sortbejdset eg/ask: Aktuelt det mest hotte af de sorte køkkener. Består af en fineret låge som bliver sortbejdset inden den lakeres. Den let synlige åretegning giver køkkenet en overraskende lethed og et utvetydigt møbelpræg som tiltaler mange køkkenkøbere. Som det sorte mdf køkken, er et sortbejdset køkken ikke nær så modtagelig for snavs og fedtede fingre som de ensfarvede overflader i mat og højglans. Ridser vil kunne repareres forsigtigt med en sort sprittusch eller en sort reparationsvoks.

Sort ask fra Køkkengården

Sort laminat med trækant: Ernormalt en særdeles slidstærk låge. Den ensfarvede sorte laminat er dog præcis lige så modtagelig for ridser som de øvrige sorte låger. Det kan godt være at overfladen er stærkere og ridsen dermed ikke vil være så dyb, men ridsen vil stadig være særdeles tydelig. Er et mere traditionelt valg til køkkenlåge end de øvrige lågetyper og falder dermed lidt udenfor når man snakker stilrene og innovative sorte køkkenløsninger. Designet forstyrres noget af den påsatte trækant og at der typisk er matchene frisider og tilbehørsdele i den pågældende træsort.

Mørke træsorter: Et køkken i Wenge, røget ask eller eg udgør et spændende alternativ til de helt sorte køkkener. Det rigtige valg for dig som nok kan lide et mørkt køkken, men som samtidig elsker træ og det at det mørke træ ikke giver så hård en kontrast til resten af rummet som et sort køkken. Da køkkenet nok er mørkt men ikke sort vil fedtpletter og snavs fremstå mindre tydelige end på de sorte låger. Ridser og andre småskader klares forholdsvis nemt med en mørk reparationsvoks. Lågens naturlige åretegning og farvespil vil absorbere reparationen så den er svær at se. Alt sammen fakta der taler for at vælge denne type køkken. Omvendt er det netop det at lågen ikke er sort der gør at mange vælger et af de sorte køkkener i stedet. Både for at få det rene udtryk og det rå look som et sort køkken repræsenterer.

Sort linoleum fra Unoform

Endelig eksperimenteres der konstant med nye materialer til køkkener og derfor selvfølgelig også med materialer i de sorte nuancer. Her skal nævnes låger i sort læder, sort linoleum og sort Corian eller Corianlignende materialer. Alle låger som rent vedligeholdelsesmæssigt stiller de samme grundlæggende krav om ekstra opmærksomhed til rengøringen som de øvrige sorte låger.

Når der skal vælges bordplade til et sort køkken findes der utallige muligheder. Det klassiske valg vil være en stålbordplade, der er som skabt til at fuldende det sorte køkkens rå og innovative look. Eller hvad med en hvid Corian bordplade der giver den perfekte kontrast til det markante sorte udtryk. Andre valg kunne være en lys granit eller kompositsten som alternativ til Corianpladen eller en træbordplade som teak eller zebrano der ligeledes ville klæde det sorte køkken.

Konklusionen er klar, Det sorte køkken styrer for vildt, med et anderledes og råt udtryk! Selvom du overhovedet ikke har tænkt i de baner før nu, er det værd at give det sorte look en grundig overvejelse. Hvis rummet ellers er til det er der nemlig ikke noget så flot som et sort køkken.