Valg af Køkkenlåge er en central del af det at købe nyt køkken. Lågerne i køkkenet har altid været med til at forme køkkenet og give det dets udtryk. Helt tilbage til de såkaldte rammekøkkener fremstillet på stedet af en snedker, har køkkenlågen spillet en vigtig rolle. Dengang var der som regel tale om en massiv rammelåge med en glat fyldning eller alternativt en glat låge. Kreativiteten var tilsyneladende ikke så stor, hvilket har gjort at mange køkkener fra den tid ligner hinanden.

Med elementkøkkenernes indtog i starten af 1970erne kom der lige pludselig andre muligheder og derved større fokus på udvikling af nye lågetyper. Det er dog først i de senere år, at køkkenerne og dermed også køkkkenlågerne er blevet så modeprægede, at det ikke er unormalt at skifte køkkenet, inden det har 10 år på bagen. Der er ingen tvivl om, at køkkenproducenterne har stor interesse i at folk skifter køkkenet noget oftere. Det ses i høj grad på udviklingen i markedsføringen gennem de sidste 30 år. Hvor man før fokuserede meget på selve køkkenet, er det nu i højere grad de bløde værdier, der fokuseres på i tv- og avisreklamer.

Køkkenlågen er som regel det første man kigger efter, når man starter jagten på drømmekøkkenet. Lågen er hjertet i køkkenet og binder alle de andre materialer sammen til en helhed. Valget af materialer fra gulv til loft vil helt naturligt tage udgangspunkt i den køkkkenlåge, som man har set sig varm på. Valget af selve lågen afhænger af flere faktorer, som naturligvis ikke vægtes ens af alle. Herunder vil vi nævne de typiske kriterier for valg af køkkenlåge i tilfældig rækkefølge:

  • Holdbarhed:
    Mange tager udgangspunkt i, at køkkenet og dermed også køkkenlågen skal være praktisk og slidstærk. Der er f.eks. hund og/eller børn i husholdningen, som medfører krav om, at lågerne skal kunne holde til en del belastning. Her vil lågens slidstyrke have stor betydning for, hvilken låge man vælger. Hvis man alligevel vælger en mindre slidstærk låge, er det en god ide at sikre sig, at lågen kan repareres/omlakeres, hvis uheldet er ude.
  • Helhed:
    Det er vigtigt at tage udgangspunkt i typen af huset og den indretning og stil man har valgt i resten af dette. Landkøkkener passer jo dårligt til et nyt hus bygget i en minimalistisk stil. Ligesom et moderne grebsløst køkken gør sig dårligt i et gammelt bondehus.
  • Tidløs:
    Hvis man gerne vil kunne nyde synet af sit køkken i mange år, kan det være en god ide at vælge et tidløst køkken. Det kan gøres ved at styre uden om de værste modeluner, som man bliver træt af at se på, inden der er gået alt for mange år. Af eksempler på køkkener der hurtigt har mistet ”pusten”, kan nævnes den klassike låge i hvid med bøgekant fra slutfirserne og starten af halvfemserne samt låger i kirsebær, som oplevede en kraftig opblomstring i slutningen af halvfemserne og starten af det nye årtusinde. Folk med sådanne køkkener er typisk trætte af udseendet af køkkenet, og har derfor en tendens til hurtigere at skifte køkkenet, selvom den rent funktionsmæssigt ikke fejler noget. Vi her på køkkenkøb har oplevet flere, der i stedet har valgt et mere neutralt køkken såsom en hel enkel hvid låge og som i dag selv mere end 20 år senere ikke kunne drømme om at skifte køkken.
  • Pris:
    For mange vil prisen på lågen være et vigtigt kriterie, når køkkenlågen skal vælges. Hvis prisen på køkkenet skal holdes nede, nytter det jo ikke at vælge en låge i den dyre ende af sortimentet. Dog skal man også passe på, at prisen ikke bliver så væsentlig en faktor, at man går for meget på kompromis med sin smag og derved køber et køkken, som godt nok er billigt, men som ikke opfylder ens krav til udseende.


    Og hvordan vælger vi så? Der er dem som er fuldstændig upåvirket af køkkenmoden og som vælger lige præcis det køkken de bedst kan lide. Andre vil skele meget til, hvad der er moderne og så vælge ud fra det. Endelig er der dem, som hellere vil være på forkant med moden og vælge ”morgendagens” køkken. Det er dem, som typisk synes det er kedeligt at købe et køkken som alle andre og hellere vil være med til at sætte trenden.

Læs mere om lågetyper her

50’er køkken vist på Elmuseet

70’er køkken

Nettoline Folielåge med træstruktur

HTH Gør det selv Melaminlåge

Modulia Malet grebsløs

HTH Glat hvid, malet orange/koks